Кондиционирование Вентиляция Сантехника Отопление
Кондиционирование Вентиляция Сантехника Отопление
СОК СОК
Главное меню
Главная
Новости
СОК онлайн
Рубрики
О журнале
Медиаплан
Реклама
Реклама на сайте
Выставки
Семинары
Контакты
Поиск
Форум
Библиотека
Фотогалерея
Рубрики
Сантехника
Отопление
Кондиционирование
Вентиляция
Энергосбережение
Нормативная База
Объекты
Рекомендуем
Кондиционеры, вентиляция, тепловые насосы.
Тепловые насосы, Телпый пол и Воздушные фильтры
Кондиционеры Daikin
Системы воздушного отопления
Aqua-Term 2013
c-o-k.ru
Top100+ :: Teplo.com

Київська каналізація: гаманець або життя? Версия для печати Отправить на e-mail
31.10.2006
«Будівництво інженерних комунікацій у Києві відстає від будівництва житла мінімум на 5 років», – заявив начальник Головного управління містобудування і архітектури Києва Василь Присяжнюк. І це не дивно: обсяги житлового будівництва за попереднім генпланом виконані на 100%, а інженерне забезпечення – на 40%.
Деякі ділянки каналізаційної системи в центральній частині міста споруджені ще в ХІХ ст. і вимагають негайного оновлення. Каналізаційна і водопровідна мережі столиці в даний час переобтяжені, а населення росте. Якщо ситуація не буде виправлена, Києву незабаром загрожує екологічна катастрофа.

З метою виправлення ситуації Головне управління архітектури і містобудування Києва доручило «Київпроекту» розробити проект схеми водопроводу і каналізації м. Києва на період до 2020г., який був розглянутий на засіданні міської ради минулої середи.

Представлений на розгляд проект схеми визначає основні напрями розвитку водопроводу і каналізації (будівництво і реконструкція водоочисних і каналізаційних станцій, колекторів і мереж).

Одне з питань, що «горять», – необхідність термінової модернізації Бортницької станції аерації, яка була введена в експлуатацію ще в 1965 р. «Проте розроблений проект першої черги її реконструкції вже застарів і не відповідає сучасним технологіям очищення води, – відповідно, його необхідно доопрацювати», – відзначила головний архітектор проекту Людмила Кацуріна.

Грандіозні плани міської влади на найближчих 15 років передбачають збільшення загальної протяжності каналізаційної мережі столиці практично в два рази. Так, до 2010 р. в Києві буде прокладено 78 км самозливного колектора і 54 км – напірного, проведена реконструкція 580 км. вуличної каналізаційної мережі.

Цікаво, що, згідно представленій схемі, серед районів малоповерхової приватної забудови (у більшості яких каналізація відсутня в принципі) в першу чергу «блага каналізації» отримають жителі Михайлівської Борщагівки, Кончи-Заспи (районів елітної приватної забудови) і таких же передмість – Козіна, Вишеньок, Хотіва та ін. А до Відрадного, Солом’янки і Печерська черга дійде не скоро.

Окрім каналізаційної системи, необхідне серйозне розширення і модернізація водопроводу. В даний час добове водоспоживання в Києві складає 1,18 млн. куб. м, а у зв'язку з швидким зростанням населення Києва вже в 2010 р. цей показник виросте до 2,64 млн. куб. м. У деякі нові райони міста вже сьогодні вода подається під недостатнім натиском – відповідно, без розвитку водопровідної мережі новобудови незабаром можуть залишитися взагалі без води.

«В даний час інтенсивними темпами йде забудова периферії міста – зокрема, районів Одеської площі і Святошино. Відповідно, необхідно розвивати інженерні мережі в цих напрямах, оскільки новобудови потребують десяток тисяч кубічних метрів води», – відзначив перший заступник розділу правління ВАТ «Київводоканал», технічний директор Олексій Пасічник.

Місту необхідний і новий водозабір – його планується побудувати на острові «Великий».

Згідно проекту, пропонується також додаткове використання підземних джерел водопостачання, частка яких складатиме 20%.

Проте найбільша проблема проекту – фінансування. За словами проектувальників, на будівництво і реконструкцію каналізаційної і водопровідної системи міській владі належить знайти більше 7 млрд. грн., тоді як останніми роками на розвиток інженерних мереж у міському бюджеті передбачалося всього 20 млн. грн. в рік. Київська влада сподівається отримати допомогу з державного бюджету, і мають намір ставити це питання перед Кабміном і Верховною Радою. Сподіватимемося, що досвід Алчевська навчив державних чоловіків тому, що краще виділяти кошти на запобігання катастрофі, а ніж на ліквідацію її наслідків.
Ірина Царук,ugmk.info
 
< Пред.   След. >

Будем благодарны, если воспользуетесь одной из этих кнопок: