Кондиционирование Вентиляция Сантехника Отопление
Кондиционирование Вентиляция Сантехника Отопление
СОК СОК
Главное меню
Главная
Новости
СОК онлайн
Рубрики
О журнале
Медиаплан
Реклама
Реклама на сайте
Выставки
Семинары
Контакты
Поиск
Форум
Библиотека
Фотогалерея
Рубрики
Сантехника
Отопление
Кондиционирование
Вентиляция
Энергосбережение
Нормативная База
Объекты
Рекомендуем
Системы воздушного отопления
Тепловые насосы, Телпый пол и Воздушные фильтры
Кондиционеры, вентиляция, тепловые насосы.
Кондиционеры Daikin
c-o-k.ru
Aqua-Term 2013
Top100+ :: Teplo.com

31 жовтня 2007року на Бортницькій станції аерації ВАТ"АК"Київводоканал" впроваджено .. Версия для печати Отправить на e-mail
05.11.2007

В побутових стічних водах, що надходять на очистку на споруди Бортницької станції аерації біогенні елементи присутні у вигляді сполук азоту та фосфору.

Біогенні елементи не тільки являються отрутою для різноманітної фауни рік, морів та океанів, а також можуть викликати інтенсивну евтрофікацію (зараження) водоймища. Крім того, автотрофні мікроорганізми, окислюючи азот амонійний, знижують концентрацію розчиненого кисню у водоймищі.

Останнім часом на Бортницькій станції аерації склалася дуже складна ситуація з очисткою стічних вод, що поступають від біогенних елементів – фосфатів та азоту амонійного. З 2003-2004 років спостерігається збільшення концентрацій азоту амонійного та фосфатів в очищеній стічній воді. А в деяких пробах спостерігалося навіть перевищення нормативів тимчасово погодженого скиду (ТПС).

Одна з основних причин такого стану та, що, у відповідності з проектом Бортницької станції аерації (виконаним проектним інститутом "Київпроект" в 60-х роках минулого століття) та діючими на той час нормативами, на очистку від біогенних елементів споруди не розраховувалися. Крім цього, розрахунок, звичайно, проводився на концентрації забруднень, що надходили на очистку на той час – а це в декілька разів нижче ніж сьогодні. В останні роки спостерігається постійне збільшення концентрацій забруднень в стічних водах, що надходять на очистку. І якщо, у 2002 році вміст азоту амонійного в стічній воді, що надходила на станцію становив близько 20,0 мг/дм3 то його середня концентрація за 8 місяців 2007 року склала вже 26,0 мг/дм3. А вміст фосфатів взагалі збільшився більш ніж у 2 рази – з 8 до 18,2 мг/дм3.

Згідно з "Правилами приймання стічних вод підприємств в комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України" (затверджених наказом Держбуду України № 37 від 19.02.2002 року та погоджених Міністерством екології та природних ресурсів України) орієнтовна ефективність видалення азоту амонійного на спорудах біологічної очистки становить 20-60 %, від фосфатів – 10-20 %. Звичайно, при наведених вище концентраціях та вказаній ефективності очистки забезпечувати нормативну якість очищених стічних вод практично неможливо. Завдяки ряду прийнятих заходів (наприклад, при роботі аеротенків з підвищеною дозою мулу) підтримувати концентрації забруднень на виході споруд в межах норм все ще вдається. Однак, такий шлях призводить до інших негативних наслідків – різкий ріст об’ємів осадів, неможливість їхнього видалення і т.і.

Таким чином виникла гостра необхідність впровадження на станції сучасних технологічних схем, що дозволили б забезпечити якісну очистку стічних вод від біогенних сполук. В країнах Європи та світу основною такою схемою є технологія нітрифікації-денітрифікації та біологічного видалення фосфору.

У зв`язку з цим на Бортницькій станції аерації було розпочато реалізацію спільного українсько-датського проекту переобладнання 4-х аеротенків III блоку станції з улаштуванням в них зон нітрифікації-денітрифікації та біологічного видалення фосфору (технологія датської фірми “Per Aarsleff A/S”). Датською стороною виконані всі необхідні розрахунки та безкоштовно поставлено обладнання на суму близько 1 млн. доларів. Зобов’язання української сторони – виконання всіх будівельно-монтажних робіт.

У 2008 році планується проведення робіт ще на 2-х аеротенках III блоку.

Після запуску аеротенків в роботу та отриманні позитивних результатів необхідно розглянути питання про впровадження такої технологічної схеми і на інших аеротенках станції.

Основні переваги впровадження технологічної схеми на Бортницькій станції аерації:
1. Зменшення вмісту біогенних елементів в очищеній стічній воді до рівня нормативів гранично-допустимого скиду (ГДС);
2. Зменшення витрат електроенергії на процес біологічної очистки приблизно на 20 %;
3. Покращення екологічного стану р. Дніпро;
4. Зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря;
5. Покращення технологічного контролю за роботою аеротенків;
6. Зменшення скиду забруднюючих речовин в р. Дніпро та платежів за скид.

Громадська приймальня ВАТ «АК «Київводоканал»

http://www.vodokanal.kiev.ua

 
< Пред.   След. >

Будем благодарны, если воспользуетесь одной из этих кнопок: